Jarenlang was Girê Spî/Tal Abyad de toevoerlijn voor grote hoeveelheden wapens, munitie, voertuigen en duizenden westerse terroristen naar ISIS onder het goedkeurend oog van het AKP-regime in Ankara. Het was ook één van de belangrijkste doorvoerplaatsen voor de olie-export van ISIS naar NAVO-lidstaat Turkije.

De hypocrisie van de westerse staten ten spijt heeft de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging besloten een einde te maken aan deze toestand. Op 6 mei startte ze een offensief dat de naam "Operatie Martelaar Rubar Qamishlo" kreeg. Sedert afgelopen zondag 14 juni hebben de Volksverdedigingseenheden YPG/YPJ ISIS verdreven uit het strategisch gelegen stadje Girê Spî/Tal Abyad. Daarmee heeft de PKK-beweging een nieuwe stap gezet in de territoriale continuïteit van Rojava waardoor ook de verdediging van de kantons geconsolideerd wordt.

De V-SB feliciteert YPG/YPJ dan ook met deze nieuwe belangrijke stap vooruit voor de realisatie van hun project voor een democratisch confederalisme van autonome etnische en religieuze gemeenschappen in het Midden-Oosten.