Terwijl de Belgische regering  met daarin onder meer de PS, MR en ECOLO, publiekelijk lippendienst bewijst aan de Palestijnse zaak door te pleiten voor een onmiddellijk staakt het vuren in de Gazastrook en een tweestatenoplossing voor de bezetting van Palestina door de zionistische beweging, laat ze wel toe dat de Waalse regering met daarin net dezelfde partijen toelating verleende aan de Waalse munitiefabriek PB Clermont, gevestigd in Engis, om in volle Gaza-oorlog 16 ton buskruit uit te voeren naar de staat ‘Israël’. Mogelijk heeft ook de Vlaamse regering boter op het hoofd want zijn zou een transitverbod moeten laten respecteren. De vraag is of de Vlaamse regering zelfs maar op de hoogte is van wat Wallonië via Vlaamse havens uitvoert.

 

Eerder weigerde de Belgische regering zich ook al aan te sluiten bij de klacht van Zuid-Afrika bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag tegen de staat ‘Israël’ voor mogelijke schending van het VN-verdrag tegen genocide of om apart tussen te komen in deze zaak. Voor het Belgische regime mag de staat ‘Israël’ duidelijk niet geassocieerd worden met het begrip ‘genocide’.

Eenzelfde hypocriete houding zien we ook op lokaal vlak. Neem bijvoorbeeld Gent, een stad waar bijna iedere week vele honderden inwoners, en regelmatig duizenden inwoners op straat komen om te eisen dat het stadsbestuur zijn solidariteit met het Palestijnse volk zou tonen en boycotmaatregelen nemen tegen de zionistische staat. De stad Gent wil zelfs geen Palestijnse vlag aan het stadhuis uithangen. Burgemeester De Clercq (Open VLD) maakt de betogers wijs “dat er nooit buitenlandse vlaggen aan het stadhuis uitgehangen worden”. Maar na de invasie van de Russische Federatie in de Republiek Oekraïne hing maandenlang een Oekraïense vlag aan het Gentse stadhuis. Eind november nam de gemeenteraad een resolutie aan waarin wordt aangekondigd dat de stad Gent niet langer producten zou aankopen van bedrijven die gevestigd of actief zijn in de zionistische kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat is meer dan vijf jaar nadat ze dat beloofde naar aanleiding van een petitiecampagne onder de Gentse bevolking. Met slepende voeten volgt het Gentse stadsbestuur nu uiteindelijk gewoon … het internationaal recht. Van echte boycotmaatregelen tegen de staat ‘Israël’, onder meer in het havenbeleid, is nog lang geen sprake. Op 21 februari speelt KAA Gent een voetbalmatch tegen de zionistische club Maccabi Haïfa. In plaats van de match te verbieden laat burgemeester De Clercq de match doorgaan zonder publiek. Destijds verklaarde gemeenteraadslid Anne Schiettekatte (toen sp.a nu Vooruit) dat ze “een boycot van Gent tegen Israëlische ploegen nooit verkocht zou krijgen.” Nu de staat ‘Israël’ bezig is om van Gaza de grootste kinderbegraafplaats ter wereld te maken slaagt ze daar blijkbaar nog altijd niet in.