Beste vrienden en sympathisanten,

Beste vrienden van het Koerdische volk,

 

Het is alweer iets meer dan een jaar geleden dat een kleinschalige, maar succesvolle Koerdische brunch georganiseerd hebben, een (jonge) traditie die we graag willen verderzetten.

 

Op zondag 25 maart 2018 komen we vanaf 11u30 samen in het Vlaams Huis te Brussel voor een brunch waar de Koerdische journaliste en militante Necîbe Qeredaxî het thema 'jineologie, feminisme op z'n Koerdisch?' zal toelichten.

 

 De rol van de vrouw staat al decennialang cruciaal in de Koerdische beweging en heeft zoals jullie ongetwijfeld weten gezien de actualiteit in het Midden-Oosten de voorbije jaren sterk aan belang gewonnen.

 De strijd voor gendergelijkheid staat centraal in de visie van de beweging op een rechtvaardige samenleving. Voor Abdullah Öcalan, de gevangengenomen leider van de Koerdische beweging, is er een rechtstreeks verband tussen de opkomst van de natiestaat en genderhiërarchieën. Een samenleving kan niet vrij zijn, als de vrouw dit niet is en als het verband niet onderwezen wordt tussen kapitalisme en onderdrukking.

 Jineologie (afgeleid van het Koerdische woord voor vrouw, jin) is een theoretisch model dat door de Koerdische beweging ontwikkeld werd en dat een alternatief tracht te ontwikkelen voor de bestaande gender- en staatsstructuren, aangezien beide volgens hen duidelijk aan elkaar gelinkt zijn.

Gaat het hier louter om een vorm van feminisme, of hoe verschillen of verhouden jineologie en feminisme zich van en tot elkaar? Verbinden de Koerden er ook een visie aan op alle volkeren in het Midden-Oosten en in de rest van de wereld? Hoe ziet de rol van de man en de vrouw er uit in de samenleving, en kunnen we er inspirerende conclusies uit trekken voor onze samenleving? Hopelijk krijgen we op deze vragen (en op vele andere) antwoord.

 

Het principe van onze brunch is eenvoudig: we koppelen het nuttige aan het aangename. Een Koerdische maaltijd in combinatie met een boeiende voordracht, waarna er ruimte genoeg is voor vragen en een babbel. En uiteraard de noodzakelijke verbroeder- en verzustering achteraf. We houden de prijs zo laagdrempelig mogelijk, en de ingezamelde fondsen zullen integraal naar een ondersteuning van de Koerdische humanitaire beweging gaan, die alle steun meer dan genoeg kan gebruiken.

 

Aangezien er omwille van logistieke redenen maar een zeer beperkt aantal plaatsen voorhanden zijn, verzoeken wij u zich vooraf in te schrijven (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) net als het inschrijvingsbedrag van 15 EUR (meer is uiteraard steeds welkom) op rekeningnummer BE06 9795 9442 7422 (BIC: ARSPBE22) te storten. Dank voor jullie begrip.

solidariteitsbrunch 2