Morgen 29 juni 2013 zal er in Brussel een (bi)nationale manifestatie plaatsvinden tegen de uitbreiding van het systeem met GAS-boetes. De V-SB ondersteunt deze manifestatie volmondig, en dit om verschillende redenen.

1.Er stelt zich een principieel probleem: in een gezond rechtssysteem zijn rechter en partij niet één en dezelfde, zoals dit bij de GAS-boetes het geval is. Dit zet de deuren wijd open voor verder misbruik – waarbij het begrip ‘misbruik’ natuurlijk met een korreltje zout mag worden genomen, aangezien dit misbruik allicht bij de bedoelingen van het systeem zelf behoort.

2.Sowieso dreigt er nu een justitie à la tête du client te komen. De GAS-ambtenaren worden immers niet verplicht tot een consequent beleid. En als we zien waarvoor de GAS-boetes effectief worden ingezet, zijn het vooral de zwakkere groepen in de samenleving die een GAS-boete dreigen te krijgen, terwijl veel grotere criminelen vrijuit blijven gaan. De GAS-boetes criminaliseren echter weliswaar armoede en jeugdig kattenkwaad, maar raakt in zijn geheel niet aan de grondredenen van dergelijk ‘ongewenst gedrag’.

3.De staat krijgt hiermee ook een nieuw instrument om politiek protest te criminaliseren, d.w.z. te bestaffen en – ‘beter nog’ – af te schrikken. Dit zien we nu reeds. Protest mag, maar het moet onopvallend, symbolisch, onschadelijk en dus ineffectief zijn – zo is de boodschap.

Daarom steunt de V-SB dus het protest van morgen. En al hopen sommigen op een “zo Belgisch mogelijk” protest, wij merken alvast op dat het verzet tegen de GAS-boetes het heel moeilijk heeft de Vlaams-Waalse grens over te steken.

Afspraak morgen, om 14u in Brussel-Centraal!