Op 16 januari 2015 werd een jonge Koerdische vrouw, Silhan Ozcelik, op  de luchthaven Stansted gearresteerd door de Britse politie. De dag  nadien werd ze op borgtocht vrijgelaten maar op 1 april e.k. moet ze  voor de rechtbank verschijnen. Ze wordt er van beschuldigd op 27  oktober 2014 de Eurostar trein van St. Pancras, Londen, naar de  hoofdstad van Vlaanderen, Brussel, te hebben genomen in een poging de  strijdkrachten van het Koerdisch verzet in Rojava, West Koerdistan,  staat Syrië, te vervoegen. De Volksverdedigingseenheden van Rojava  (YPG/YPJ) zijn tot nu toe de enige gewapende macht die effectief ISIS in Syrië bestrijdt op de grond.

Het Brits imperialisme is direct medeplichtig aan het opdelen van de  Koerdische gebieden over verschillende koloniale entiteiten door het  Sykes-Picotverdrag. Dit ligt mee aan de basis van de decennialange  onderdrukking van de Koerdische bevolking in de moderne staten die uit  de vroegere koloniale gebieden ontstonden. Het getuigt van een ongelooflijke hypocrisie en lafheid van de Britse  imperialisten om op deze manier de strijd tegen ISIS te ondermijnen. De V-SB veroordeelt ten strengste de repressie die het Britse regime voert tegen de Koerdische nationale bevrijdingsbeweging.

De V-SB eist  
* de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Silhan Ozcelik;
* dat de verschillende takken van de Koerdische nationale  bevrijdingsbeweging (PKK, HPG, PYD, YPG/YPJ, KCK, etc.) geschrapt  worden van de Britse lijst van terroristische organisaties evenals  van de gelijkaardige lijsten van de EU en haar lidstaten.