Op 8 juli werd Nalan Oral op vraag van Turkije gearresteerd in Roemenië. Oral is sinds 2012 door de Belgische staat erkend als politiek vluchteling nadat ze Turkije ontvlucht was. Daar hangt haar 30 jaar gevangenisstraf boven het hoofd wegens haar inzet voor de mensenrechten, vrouwenrechten in het bijzonder. Nadal Oral is van Koerdische afkomst en is actief in de socialistische vrouwenbeweging (SKB) en het Koerdisch Volkshuis in Brussel. Turkije dringt aan op de uitlevering van Oral via Interpol.

 

Met de arrestatie worden de rechten van Oral geschonden aangezien je als erkend politiek vluchteling vrij mag reizen (met uitzondering van het land waar je vandaan gevlucht bent). Volgens de Conventie van Genève heeft zij als erkend politiek vluchteling tevens recht op dezelfde consulaire bescherming als staatsburgers.

De Belgische diplomatie heeft Roemenië op de hoogte gebracht van het statuut van Oral. Ook werd Oral intussen verwijderd van de lijst van Interpol. Op 17 juli besliste de rechtbank in Roemenië dan ook dat zij vrijgelaten dient te worden, maar hiertegen werd in beroep gegaan door de openbaar aanklager.

Eind deze maand zal de Roemeense rechtbank beslissen of Oral effectief uitgeleverd wordt aan Turkije. Daar staat haar niet alleen 30 jaar cel te wachten, maar vermoedelijk ook de foltering waarvoor Turkse gevangenissen berucht zijn.

Het is schaamteloos dat het Roemeense gerecht zich laat misbruiken door het Erdoganregime voor de vervolging van mensenrechtenactivisten.

 

De V-SB eist dat de Roemeense instanties de rechten van Natal Oral respecteren en deze politieke vluchtelinge vrijlaat.

Tevens eist de V-SB dat de Belgische diplomatie druk blijft uitoefenen op Roemenië en de bescherming van haar erkende vluchtelingen ter harte neemt.