Een rechtbank in Amed (Diyarbakir) heeft afgelopen dinsdag 53 Koerdische burgemeesters veroordeeld omdat ze in 2005 een brief schreven naar de Deense eerste minister. De gevangenisstraf van tweeënhalve maand werd omgezet naar een geldboete van 900 euro. Was de inhoud van de brief dan zo bezwarend? Volgens de Turkse rechter is de brief een bewijs van steun aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Nochtans werd er in de brief enkel steun gevraagd voor de Koerdische tv-zender Roj-TV, die uitzendt vanuit Denemarken.

Ankara probeert al jaren Koerdische tv-uitzendingen te kelderen. In 1996 viel de Belgische politie op vraag van Turkije binnen in de studio's van MED TV (de voorloper van Roj-TV) in Denderleeuw. De computers werden kort en klein geslagen, maar bewijzen van banden met de PKK werden er niet gevonden. Ook in Denemarken probeert Turkije om de uitzendingen van Roj-TV stil te leggen, vandaar de bewuste brief. De Deense premier Rasmussen heeft de veroordeling van de burgemeesters al onbegrijpelijk genoemd.

Een week geleden werd Leyla Zana in Amed veroordeeld tot twee jaar opsluiting omdat ze propaganda zou hebben gemaakt voor de PKK. Leyla Zana werd bekend toen ze vijftien jaar cel kreeg omdat ze bij haar eedaflegging in het Turkse parlement in het Koerdisch had gezegd: "Leve de vrede tussen het Koerdische en Turkse volk". Zij kon toen terecht rekenen op veel steun vanuit Europa.

Nu blijft de Europese Unie (EU) ongemakkelijk stil. Is het dan echt zo dat de Turkse toetreding tot de EU belangrijker is dan het menswaardig bestaan van Van de Koerden die binnen de Turkse staat leven, en basisrechten zoals de vrijheid van meningsuiting? De V-SB vraagt dat onze politici de Turkse wanpraktijken scherp veroordelen en betuigt haar steun aan het Koerdische volk.