Op 26 oktober vond in Brussel een betoging plaats tegen de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) onder het motto "Voor een sociaal alternatief op een repressief beleid". Voor deze betoging werd opgeroepen door een platform van 90 organisaties, waaronder de Vlaams-Socialistische Beweging (V-SB). De V-SB heeft zich immers altijd verzet tegen GAS-systeem omdat het een ondergraving is van verschillende elementaire rechtsprincipes.

 

Dat de V-SB mee opgenomen werd in het platform en deelnam aan de betoging, bleek duidelijk niet naar de zin van een paar tiental LSP-militanten en gemaskerde jongeren met anarchistenvlaggen.

In de chaos die volgde uit het feit dat de ordediensten van de betoging aan het Taalaktiekomitee en de Vlaamse Volksbeweging de toegang ontzegden (die ook wilden deelnemen, maar -in tegenstelling tot de V-SB- geen deel uitmaakten van het platform van 90 organisaties), besloten enkele LSP-militanten en gemaskerde jongelui van de situatie gebruik te maken om ook de V-SB fysiek uit de betoging te zetten. Dat V-SB deel uitmaakte van het officiële platform, was geen argument voor LSP, en deze stelde dat er voor de V-SB geen plaats was "omdat er op de betoging ook Walen en Brusselaars zijn".

Vreemde logica. De V-SB heeft in het verleden hand in hand betoogd met Koerden, Basken, Catalanen, Schotten, Palestijnen,... én Walen.

De organisatie bevestigde dat V-SB inderdaad welkom was op de betoging, maar durfde niet ingaan tegen het cordon van LSP'ers en gemaskerde jongeren.

Op onze vraag achteraf naar verduidelijking van hun houding, heeft LSP nooit willen reageren. In plaats daarvan, schrijven deze op hun webstek Blokbuster dat ze verwonderd zijn dat V-SB zélf vrijwillig uit de betoging gestapt zou zijn. Hetgeen zelfs te ridicuul is om te ontkennen...

We kunnen deze sectaire houding van LSP alleen maar betreuren. In plaats van eensgezind met andere organisaties te pleiten "voor een sociaal alternatief op een repressief beleid", grijpt LSP deze betoging aan om andere linkse organisaties fysiek en mediatiek aan te vallen.

De Vlaams-Socialistische Beweging zal zich echter niet laten imponeren door de sectaire en gewelddadige houding van LSP, en blijft onverminderd strijden voor een sociaal en rechtvaardig Vlaanderen. En uiteraard een GAS-vrij Vlaanderen.

 rdemo