Op maandag 30 september begonnen zeven Koerden, het merendeel vrouwen, in Sint-Joost-Ten-Node een week lang een hongerstaking tegen de promotie van de Turkse politiecommissaris Sedat Selim Ay tot hoofd van de antiterreureenheid van het politiekorps van Istanboel. Allen werden zij door hem en zijn korps uren- tot wekenlang gemarteld, misbruikt of verkracht, of verloren zij familieleden en vrienden tijdens hun gevangenschap. Om dit aan te kaarten en te protesteren tegen zijn folterbeleid kwamen zij uit verschillende landen samen naar de hoofdstad.

Het is opvallend en kenmerkend dat de AKP-regering van premier Erdoğan geen graten ziet in de benoeming van Selim Ay, goed wetende dat de misdaden die onder zijn leiding gepleegd werden reeds veroordeeld werden door het Europees Hof van de Rechten van de Mens.

Op maandag 7 oktober beëindigden de zeven slachtoffers hun hongerstaking met een protestactie aan het Europees Parlement in het bijzijn van een dertigtal actievoerders. Die dag vond er immers een zitting plaats van de rechtzaak die Selim Ay zelf aanspande tegen het Turkse persagentschap ETHA omdat dit de getuigenissen van de slachtoffers waagde te publiceren.