10 maanden luchtbombardementen tegen ISIS hebben deze terreurorganisatie blijkbaar niet fundamenteel verzwakt. Na meer dan 6200 luchtraids tegen het zelfverklaarde “kalifaat” is het er enkele weken terug in geslaagd om de stad Ramadi op 100 km van Bagdad in te nemen, net als de stad Tadmur op 200 km van Damascus . Bovendien is het er in geslaagd om ook zijn interne logistieke verbindingslijnen te verstevigen door de Syrisch-Iraakse grenspost  Al Tanf/Al Waleed in te nemen. Met de verovering van de militaire basissen in Ramadi en Tadmur zijn terug grote wapenarsenalen met zwaar militair materieel buitgemaakt.  In zijn strategie om zelfvoorzienend te zijn heeft het nu ook de oilievelden van Al Hail, Al Arak en Al Chaer veroverd nadat het voordien al de olievelden rond Deir-ez-Zor en de vruchtbare landbouwgronden te noordoosten van Aleppo bezet had. ISIS past zich bovendien flexibel aan aan de wijzigende omstandigheden: ze maken gebruik van nieuwe infiltratietechnieken, leggen hun propagandamachine tijdelijk stil op bepaalde fronten wanneer nodig, etc.
Op hetzelfde moment dat ISIS Al Tanf in nam en het Iraakse en Syrische leger zich uit respectievelijk Ramadi en Tadmur terug trokken/wegvluchtten, namen de Volksverdedigingseenheden van West-Koerdisten (Rojava)(YPG/YPJ) het stategisch knoopunt Til Temir in. Daarmee gaven ze een strategisch antwoord op het recentste ISIS-offensief en verstevigden ze de verbindingslijnen tussen de verschillende kantons in West-Koerdistan. Op 20 mei werd door de YPG/YPJ de berg Kezwan (Mt. Abd al Aziz), een ISIS-burcht waar de terroristen drie trainingskampen hadden, veroverd. Daarmee bewijzen de YPG dat ze zowat de enige macht in de regio zijn die en militair voldoende sterk is, en voldoende discipline heeft om op een succesvolle manier ISIS te bestrijden. Het wordt dan ook hoog tijd dat de Belgische regering en de EU, het zogenaamde “vrije westen”, de waarde van deze beweging correct inschat en valoriseert.

Daarom eist de V-SB  dat:

-   De ideologische moederbeweging van YPG/YPJ, de PKK, van de lijsten van de terreurorganisaties van de EU en haar lidstaten geschrapt wordt.
-   Dat de YPG/YPJ de noodzakelijke militaire steun krijgt wanneer ze daarom vragen, zowel in de vorm van luchtsteun als van militair materieel.
-   Dat er een strategische samenwerking komt om enerzijds de barbarij van ISIS definitief te elimineren en anderzijds een toekomstgericht samenlevingsmodel voor de verschillende etnische en religieuze gemeenschappen in het hele gebied uit te bouwen, gebaseerd op het democratisch confederalisme van autonome gemeenschappen zoals de linkse Koerdische Beweging deze de laatste 10 jaar promoot en implementeert.