De V-SB veroordeelt ten stelligste de militaire aanvallen van het Turkse AKP-regime op de PKK- beweging, haar repressie tegen de Koerdische beweging in het algemeen en de hypocrisie van de VS en de NAVO die deze aanvallen mee ondersteunen.

Op een moment dat de PKK-beweging zich opmaakt om de provincie Hasakeh volledig te bevrijden van ISIS-terroristen wordt ze in de rug aangevallen door het AKP-regime in Turkije.

Enkele feiten op een rijtje:

Half juli 2015: de YPG/YPJ nemen de hoofdstad Hasakeh van de gelijknamige provincie in en zuiveren de stad grotendeels van ISIS-terroristen.

9 juli: het parket van Parijs voltooid zijn aanklacht m.b.t. de moord op de drie kaders van de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging in Parijs op 9 januari 2013, waaronder Sakine Cansiz, medeoprichtster van de PKK in 1978. In zijn aanklacht stelt het Parijse parket dat er ernstige aanwijzingen zijn dat de Turkse geheime dienst MIT direct betrokken is bij de moordpartij. Deze aanklacht wordt voor het eerst bekend gemaakt in de Franse media op 22 juli in Le Canard Enchaîné.

21 juli: een zelfmoordcommando van ISIS pleegt een aanslag op leden van de Federatie van Socialistische Jongerengroepen (SGDF) die in het Koerdische stadje Pirsûs (Suruç) tevergeefs wachten op de toelating van het AKP-regime om enkele kilometers verder hun steun te gaan betuigen aan de deels teruggekeerde bevolking van de martelaarsstad Kobanê. Ieder lid van de SGDF-delegatie is geficheerd door de Turkse geheime dienst. Ook de leden van het ISIS-zelfmoordcommando, waaronder de 20 jarige student met Turks staatsburgerschap Seyh Abdurrahman Alagöz uit Adiyaman, zijn geficheerd door de Turkse geheime dienst. In Pirsûs stikt het van de MIT spionnen. Toch houdt niemand de geficheerde ISIS-terroristen tegen als ze de bijeenkomst van de geficheerde SGDF-militanten betreden. Bij de aanslag worden 32 SGDF-leden vermoord terwijl er meer dan honderd gewond worden.

24 juli: de Turkse luchtmacht start een nog steeds voortdurende campagne van bombardementen op HPG-kampen, opslagplaatsen, begraafplaatsen en stellingen in Noord Koerdistan en het hoofdkwartier van de PKK-beweging in Kandil, Zuid Koerdistan. Het AKP-regime begint aan de arrestatie van vele honderden Koerdische activisten die er van beschuldigd worden lid te zijn van een “terroristische en separatistische organisatie” . Op enkele dagen tijd zijn meer dan duizend democratische en linkse activisten gearresteerd. Tegelijk kondigt het AKP-regime aan dat het de parlementaire onschendbaarheid van de pas verkozen HDP-parlementsleden wil laten opheffen op beschuldiging van “terrorisme”. De HDP is een linkse alliantie van Koerdische nationalisten, Turkse socialisten, ecologisten, feministen, syndicalisten, etc. De HDP haalde bij de verkiezingen in juni j.l. 13% van de stemmen, goed voor 80 parlementsleden en verhinderde hiermee dat de AKP de absolute meerderheid haalde in het parlement.

26 juli: terwijl de YPG/YPJ zich opmaken om het stadje Sirrin van ISIS-bezetting te bevrijden, beschieten Turkse tanks een YPG-eenheid bij het grensdorp Tel Findire ten oosten van Kobanê.

27 juli: YPG/YPJ bevrijden Sirrin van ISIS-bezetting, het Turkse leger beschiet YPG/YPJ-stellingen in twee dorpen in het Zur Maghar district nabij Jarabulus ten westen van Kobanê. Betogingen tegen ISIS worden door het AKP-regime verboden, bv. de “mars voor de vrede” die de HDP in Istanbul wil organiseren.

28 juli: het AKP-regime maakt een 100-tal Koerdische nieuwssites ontoegankelijk op beschuldiging van het verspreiden van “terroristische propaganda”.

Het AKP-regime heeft tonnen zwaar militair materieel geleverd aan ISIS in ruil voor de vrijlating van het gegijzeld personeel in zijn consulaat in Mosoel. Het heeft geen probleem met de oliesmokkel van ISIS naar Turkse opkopers. Tussen de 3000 (volgens Turkse bronnen) en 5000 (volgens Koerdische bronnen) Turkse terroristen vechten in de rangen van ISIS. Honderden ISIS-terroristen werden en worden verzorgd in Turkse ziekenhuizen terwijl het AKP-regime tientallen YPG/YPJ-verzetsstrijders aan de grensposten heeft laten doodbloeden. Er zijn tientallen trainingskampen van ISIS op grondgebied van de Turkse staat. ISIS-frontorganisaties kunnen in de Turkse staat zo goed als openlijk opereren onder de dekmantel van studentenorganisatie, vrouwenorganisatie, culturele of religieuze organisatie, terwijl ook nog eens een aantal recruteurs van ISIS zo goed als ongemoeid op het grondgebied van de Turkse staat kunnen opereren.

Woordvoerders van het Witte Huis stellen dat de PKK door de VS beschouwd wordt als een terroristische organisatie en dat de Turkse staat het recht heeft deze organisatie aan te vallen. Ook de NAVO verkondigt dat standpunt. Dit belet niet dat op hetzelfde moment de VS luchtmacht ondersteuning geeft aan YPG/YPJ-eenheden die onder bevel van (ex-) HPG-commandanten en elite eenheden terrein veroveren op de ISIS-terroristen. Er is een grens aan cynisme en hypocrisie.

Het is absoluut onaanvaardbaar dat de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging, welke methodes ze ook gebruikt mag hebben in het verleden, op één voet gesteld wordt met ISIS. Het is absoluut onaanvaardbaar dat een beweging die opkomt voor de emancipatie van de grootste natie zonder staat in het Midden Oosten op gelijke voet gesteld wordt met een obscurantistische religieuze terreurmachine die er op uit is de hele religieuze diversiteit in het Midden Oosten uit te roeien.

De aanvallen van het Turkse leger op dorpen in zowel Noord als Zuid-West Koerdistan en op stellingen van zowel de HPG als de YPG/YPJ zijn duidelijk een vorm van militaire steun aan ISIS. Het is onaanvaardbaar dat de Europese regimes het AKP-regime de vrije hand geven met haar aanvallen tegen de Koerdische Nationale Bevrijdingsbeweging. Carte blanche geven aan hun NAVO bondgenoot is schuldig verzuim. Wanneer de NAVO haar lidstaat Turkije toestaat om het Koerdisch verzet tegen ISIS te bombarderen toont zij aan dat zij zelfs geen functie meer heeft om het kapitalistische westen te beschermen.

De V-SB eist dan ook dat het Belgische regime en de EU-vertegenwoordigers de aanvallen van het AKP-regime ten strengste veroordelen en sancties nemen tegen het Turkse regime waaronder het opschorten van de militaire samenwerking. De opbouw van Rojava en het project van het democratisch confederalisme van de PKK-beweging is het effectiefste wapen tegen ISIS en gelijkaardige groepen in het Midden Oosten.