Op woensdag 8 november 2017 heeft de procureur-generaal van de Spaanse staat die aangesteld is om het onafhankelijkheidsproces van de Catalaanse Autonome Gemeenschap (CAG) te bestrijden door het te criminaliseren, Jose Manuel Maza, gezegd dat het voorarrest waaronder 8 leden van de regering van de CAG opgesloten zitten in gevangenissen rond Madrid (niet in Catalonië) kan worden opgeheven en omgezet in vrijheid onder voorwaarden als ze er op een duidelijke manier mee instemmen vanaf nu de Spaanse grondwet na te leven. Ze zouden persoonlijk of schriftelijk voor de onderzoeksrechter van de Audienca Nacional, Carmen Lamela, moeten verklaren dat ze de grondwet zullen respecteren, hun politieke doelstellingen binnen het kader van de Spaanse grondwet zullen nastreven en de toepassing van art.155 van de Spaanse grondwet, volgens de interpretatie van de Partido Popular waardoor het autonomiestatuut van de CAG opgeheven is en de democratisch verkozen legitieme regering van de CAG afgezet is, het democratisch verkozen parlement ontbonden is, steunen.

Op donderdag avond 9 november werd Carme Forcadell, voorzitster van het parlement van de CAG, opgesloten in de Madrileense gevangenis van Alcala Meco. Ze werd gisteren, 10 november, vrijgelaten nadat ze een borgsom van 150.000 euro betaalde en verklaarde dat ze de toepassing van art. 155 van de Spaanse grondwet op de autonomie van CAG aanvaardt en dat het in gang zetten van het onafhankelijkheidsproces slechts een symbolische daad was die geen juridische waarde heeft.

Deze gebeurtenissen bewijzen overduidelijk dat de Catalaanse politici uit de onafhankelijkheidsbeweging politieke gevangenen zijn die door de Spaanse staat als politieke gijzelaars tegen de Catalaanse onafhankelijksbeweging gebruikt worden.

De V-SB roept alle democratische krachten op om deze politieke repressie door het Spaanse regime onvoorwaardelijk te veroordelen en de onvoorwaardelijke vrijlating te eisen van alle Catalaanse politieke gevangenen.