Met afschuw heeft de Vlaams-Socialistische Beweging vernomen dat de Spaanse politie 23 leden van Batasuna opgepakt heeft terwijl zij vreedzaam congresseerden te Segura. Deze aanhoudingen zijn het recentste wapenfeit van de Spaanse staat in zijn campagne tegen de linkse oppositie in Baskenland, die onlangs nog uitmondde in de arrestatie van partijwoordvoerder Arnaldo Otegi naar aanleiding van een toespraak, en dit in het kader van het mislukken van de vredesonderhandelingen, waar Batasuna niets mee te maken had. Het is geen wonder dat sommigen het tegenwoordig hebben over Birmaña in plaats van España.

Blijkbaar verkiest Madrid het politiek monddood maken van een groot deel van de Baskische kiezers (en daarmee allicht een verderzetting van het conflict), boven een dialoog die zou kunnen leiden tot een eervolle en duurzame vrede.

De linkse flaminganten van de V-SB steunen uiteraard de Baskische linkse independentisten in hun strijd voor een onafhankelijk en socialistisch Euskal Herria. Zij roepen dan ook op massaal de petitie op http://freebatasuna.v-sb.be te ondertekenen, als teken van steun aan de Baskische vrijheidsstrijd.